Het IVF drama in het UMC Utrecht


Bij onze 5e IUI moest mijn vriend tot 3 keer toe het pipetje met zaadjes checken of zijn naam ook werkelijk klopte. Ik maakte hierbij nog de grappige opmerking "tja, maar wie zegt dat het ook werkelijk zijn zaadjes daarin zijn?", waarbij de verpleegkundige meteen toegaf dat je dat inderdaad nooit kunt weten.


Ongeveer een week later kwam het nieuws dat het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht gesloten is, omdat de procedure niet altijd goed is uitgevoerd. Het gevolg is dat bij een ICSI behandeling al zaadjes in de pipet aanwezig waren, die onmogelijk van dat stel konden zijn. Waar ik het meest van schrok is dat toegegeven is dat 1 medewerker deze fout heeft gemaakt en het vrouwen betreft tussen half 2015 en eind 2016. Dat is nogal een tijd! Ongeveer de helft van deze vrouwen is inmiddels zwanger of zelfs al bevallen. Het zal je maar gebeuren. Je bent 5 jaar bezig met zwanger worden, ondergaat vele onderzoeken, IUI-behandelingen en ICSI met veel hormonen en bent eindelijk zwanger. En dan hoor je dat het mogelijk zo is dat een zaadje van een andere man hierin een rol heeft gespeeld. Hoe kan het zo zijn dat dit niet eerder is ontdekt?



Op dit moment staan volgens nu.nl 150 vrouwen op de wachtlijst na de sluiting van het ivf-laboratorium. Oke, ik als kritische lezer denk meteen: en de mannen dan? En daarnaast moeten nog eens 66 vrouwen wachten totdat zij kunnen starten met ivf of icsi. De stap om te starten met ivf-icsi is vaak enorm groot. Niet alleen lichamelijk krijg je behoorlijk wat te verduren, maar ook geestelijk is het zwaar om te weten dat dit de laatste stap is van de mogelijkheden om zwander te worden. Het moet dan ook verschrikkelijk zijn voor deze stellen om nu te moeten wachten en nog langer in onzekerheid te moeten zitten.


Het enige voordeel wat ik hier zelf in kan zien is het feit dat wij nu nog niet gestart zijn met ivf-icsi, maar ons wel aangemeld hebben voor de intake. 'Gelukkig' lopen wij niet in het UMC Utrecht, maar in een ander ziekenhuis waar de procedure gewoon verder gaat en we hopelijk in het voorjaar werkelijk kunnen starten. Ik mag hopen dat elk ander ziekenhuis op dit moment de procedures nog eens goed nagaat en deze fout niet nog eens gemaakt zal gaan worden.

Reacties